Μπορείτε να κάνετε σεξ όταν έχετε περίοδο;

Πολλές γυναίκες αποφεύγουν το σεξ κατά την περίοδο τους, κυρίως λόγω “παλιομοδίτικων” ταμπού.

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα το «βρώμικο» ή το επικίνδυνο που να έχει να κάνει με το σεξ και

το αίμα της περιόδου.

Η σεξουαλική επαφή ενώ είστε “αδιάθετη” έχει κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Εφ’ όσον δεν προκαλεί σε εσάς ή το σύντροφό σας οποιαδήποτε δυσφορία ή πόνο και έχετε και οι δύο δώσει τη συγκατάθεσή σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προχωρήσετε.

 

Μειονεκτήματα:

Υπάρχει ακόμα μια μικρή πιθανότητα να μείνετε έγκυος ενώ βρίσκεστε στην περίοδο σας. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν ωορρηξία νωρίτερα από άλλες, ενώ μερικές μπορεί να παρουσιάσουν έναν ακανόνιστο κύκλο. Επιπλέον, το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει για 5-7 ημέρες στο σώμα μιας γυναίκας, πράγμα που σημαίνει ότι η γονιμοποίηση μπορεί ακόμα να εμφανιστεί αν δεν ξέρετε ακριβώς πού βρίσκεστε στον κύκλο σας ή αντιμετωπίζετε μια ανωμαλία στον κύκλο σας.

 

Εάν παρατηρήσετε κηλίδες (ελαφρά αιμορραγία έξω από τη συνήθη περίοδο που δεν απαιτεί συνήθως προστασία από σερβιέτα) μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχετε ωορρηξία, οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό εάν κάνετε σεξ. Εάν οι κηλίδες εμφανίζονται πιο συχνά από το συνηθισμένο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης πάθησης, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας εάν σας δημιουργεί ανησυχία.

 

Κάνοντας σεξ στην περίοδο σας θα μπορούσε να είναι επώδυνη, καθώς ο τράχηλός σας βρίσκεται πιο χαμηλά κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, γι ‘αυτό ξεκινήστε αργά και προσεκτικά μέχρι να ανακαλύψετε ποιες στάσεις είναι άνετες για εσάς.

 

Πλεονεκτήματα:

Ένα κύριο όφελος όταν κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι ότι μπορεί να σας ανακουφίσει από τις κράμπες ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη διάθεσή σας. Οι κράμπες της περιόδου συμβαίνουν φυσιολογικά αλλά πολλές γυναίκες όχι μόνο τις βρίσκουν άβολες αλλά και αισθάνονται ότι τους χαλάνε την διάθεση.

 

Οι γυναίκες που κάνουν σεξ στην περίοδο τους το βρίσκουν υποβοηθητικό, καθώς οι οργασμοί προκαλούν συσπάσεις της μήτρας που επιταχύνουν την έμμηνο ρύση.

Έχοντας  οργασμό απελευθερώνονται επίσης ενδορφίνες, που δίνουν την αίσθηση της ευχαρίστησης ενώ μειώνουν την αίσθηση του πόνου. Το εμμηνορροϊκό αίμα δρα επίσης ως φυσικό λιπαντικό.