Τι είναι η αμηνόρροια και ποιες οι αιτίες της; 

Τι είναι η αμηνόρροια και ποιες οι αιτίες της; 

Αμηνόρροια σημαίνει την απουσία εμμήνου ρύσεως και όχι την περιστασιακή ανωμαλία στον κύκλο σου που μπορεί να εκδηλωθεί με καθυστέρηση ή απώλεια μιας περιόδου.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος προκύπτει εξαιτίας των ορμονικών αυξομειώσεων και αλληλεπιδράσεων. Η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) και η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) παράγονται από τον εγκέφαλο και στέλνουν σήματα στις ωοθήκες, όπου παράγονται οι ορμόνες των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Η αμηνόρροια κατηγοριοποιείται σε πρωτογενή και δευτερογενή.
Στην πρώτη κατηγορία μιλάμε για την απουσία περιόδου μέχρι την ηλικία των 15 ετών ενώ στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για την απουσία περιόδου σε μια γυναίκα που ενώ έχει αρχίσει κανονικά να έχει περίοδο, έχει να την εμφανίσει περισσότερο από 6 μήνες χωρίς κάποια φυσιολογική αιτία.

 Στην πρωτογενή αμηνόρροια οι αιτίες μπορεί να είναι:

– Χρωμοσωμικές διαταραχές

– Υποθαλαμική ανεπάρκεια

– Αδιάτρητο παρθενικού υμένα

– Αγενεσία Mullerian (απουσία μήτρας ή κόλπου)

Στην δευτερογενή αμηνόρροια οι αιτίες εντοπίζονται σε:

– Ενδοκρινικές διαταραχές του θυροειδούς, των επινεφριδίων, του υποθαλάμου και της υπόφυσης

– Υπερβολικό άγχος, έντονη άσκηση, χρήση ορισμένων φαρμάκων, απώλεια βάρους, υποσιτισμός, διατροφικές διαταραχές.

– Προβλήματα σε αναπαραγωγικές δομές της πυέλου (πχ χειρουργική αφαίρεση)

Ο όρος δεν χρησιμοποιείται όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, θηλάζει ή μπαίνει στην εμμηνόπαυση.

Η διάγνωση της αμηνόρροιας ξεκινά με ένα πλήρες ιστορικό υγείας. Ένας επαγγελματίας γιατρός θα εξετάσει μαζί σας το ιστορικό εμμήνου ρύσεώς σας, το ιστορικό εγκυμοσύνης, το ιατρικό ιστορικό, το οικογενειακό ιστορικό, το χειρουργικό ιστορικό, τα φάρμακα και ορισμένους παράγοντες τρόπου ζωής. Θα μελετηθούν επίσης διεξοδικά συγκεκριμένες ορμόνες.

Θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει από φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μέχρι και συμβουλευτική θεραπεία για τη μείωση του στρες και ειδικές παραπομπές σε επαγγελματίες υγείας όπως διατροφολόγο, φυσιοθεραπευτή, ψυχίατρο, γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο.

Πολλές γυναίκες μπορεί περιστασιακά να χάσουν μια περίοδο. Αν ανησυχείς για την απώλεια περιόδου σου απευθύνσου άμεσα στο γυναικολόγο σου.