Η πρώτη σου περίοδος – Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις

Η πρώτη σου περίοδος – Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις

H πρώτη σου περίοδος είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή σου καθώς σημαίνει τη μετάβασή σου από το στάδιο του κοριτσιού στο στάδιο της γυναίκας.

Πότε να την περιμένεις και πόσο θα κρατήσει;

Στα περισσότερα κορίτσια εμφανίζεται μεταξύ 11 και 13 ετών και διαρκεί από 3 ως 7 μέρες. Όταν αυτό συμβεί η περίοδος σου θα έρχεται κάθε 28 ημέρες, αυτός είναι ο λεγόμενος κύκλος. Να θυμάσαι παρόλα αυτά πως οι πρώτες σου περίοδοι θα είναι ακανόνιστες και αυτό είναι φυσιολογικό.

Πόση θα είναι η ροή και πόσο θα πονέσω;

Μην τρομάξεις με τις πρώτες κηλίδες στο εσώρουχό σου. Όταν η ροή του αίματος σου είναι αραιή τότε θα δεις καφέ χρώμα στο εσώρουχο σου, αυτό γίνεται γιατί ο οργανισμός σου χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη. Η περίοδος θα σου προκαλέσει κάποιους πόνους γνωστούς ως κράμπες περιόδου. Η πρώτη σου περίοδος συνηθίζεται να είναι πιο ήπια. Αν αντιμετωπίζεις πόνους είναι καλό να πάρεις κάποιο παυσίπονο, αν αυτοί συνεχίσουν για μεγαλύτερο διάστημα και ένταση είναι καλό να απευθυνθείς σε γυναικολόγο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρώτη περίοδο;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της πρώτης περιόδου είναι η κληρονομικότητα καθώς και το σωματικό βάρος μιας γυναίκας. Υπάρχουν μελέτες που έχουν συσχετίσει τη σωματική δραστηριότητα με την εμφάνιση της πρώτης περιόδου. Σύμφωνα με αυτές η γυμναστική δραστηριότητα 2 ωρών ημερησίως μπορεί να καθυστερήσει την περίοδο. Σημαντικός παράγοντας αποτελεί επίσης η ψυχολογία σου καθώς οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και το διαζύγιο των γονιών συνδέονται με την πρώιμη εμφάνιση της πρώτης περιόδου στα κορίτσια.

Τι να κάνω για να προετοιμαστώ για την πρώτη φορά;

Ενημέρωσε κάποιο δικό σου άτομο και φόρεσε αμέσως μια σερβιέτα για να προστατευθείς από την ροή.

Ξετύλιξε την και αφαίρεσε την λωρίδα από το πίσω μέρος της και έπειτα εφάρμοσε την στο εσώρουχό σου. Όταν χρειαστείς να αλλάξεις, ξεκόλλησέ την και πέταξε την.

Το σώμα σου αλλάζει και χρειάζεται φροντίδα και προσοχή. Αυτό που χρειάζεσαι είναι σωστή ενημέρωση και τα κατάλληλα προϊόντα που θα σου δίνουν ασφάλεια κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Οι σερβιέτες Cocoon είναι φτιαγμένες από 100% βιολογικό βαμβάκι στο κάλυμμα και τον απορροφητικό τους πυρήνα αφήνοντας την επιδερμίδα της ευαίσθητης περιοχής να αναπνέει αποτρέποντας τους ερεθισμούς. Παράλληλα υιοθετείς πιο υγιεινές συνήθειες καθώς οι Cocoon βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος αφήνοντας ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Είσαι έτοιμη για την πρώτη σου περίοδο;