Οι αλλαγές στην περίοδο μου ανά δεκαετία
Όλες γνωρίζουμε πως η περίοδος μπορεί να έχει κάποιες δυσάρεστες πλευρές.
Μπορεί να έρθει νωρίτερα ή να καθυστερήσει προκαλώντας μας ανησυχία, να νιώσουμε κράμπες κατά την διάρκεια της ή αφόρητο πόνο. Οι μεταπτώσεις αυτές παραμένουν μέχρι και την εμμηνόπαυση.
Πώς αλλάζουν όμως τα συμπτώματα της περιόδου ανά δεκαετία;
Στα 20…
Σε αντίθεση με την εφηβεία, η περίοδος δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης καθώς υπάρχει και η αντίστοιχη ρύθμιση της ωορρηξίας. Με την τακτική ωορρηξία υπάρχει και μια συχνότητα στην περίοδο αλλά ταυτόχρονα κάνουν την εμφάνιση τους και τα έντονα σημάδια της όπως η ευαισθησία στο στήθος, οι κράμπες και οι μεταπτώσεις στην διάθεσή μας.
Στα 30…
Η περίοδος δεν παρουσιάζει δυσάρεστες εκπλήξεις αφού ο κύκλος έχει σταθεροποιηθεί.
Η επίσκεψη παρόλα αυτά στο γυναικολόγο είναι απαραίτητη αν δούμε κάποια μεγάλη αλλαγή όπως ακατάπαυστη ροή ή πιο έντονες κράμπες.
Αυτή η δεκαετία συνδέεται συχνά με τον τοκετό και οι περισσότερες από εμάς παρατηρούμε πως η περίοδος χρειάζεται αρκετό χρόνο για να επιστρέψει.
Κάποιες γυναίκες υποστηρίζουν πως η περίοδος τους κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι και λιγότερο επίπονη καθώς η ροή είναι πιο κανονική καθώς η μήτρα δεν έχει έντονες συσπάσεις.
Στα 40…
Μπαίνουμε στην φάση της εμμηνόπαυσης. Μαζί με την αλλαγή στο σώμα μας και τις ορμονικές διακυμάνσεις η περίοδος θα είναι και λιγότερο τακτική με αποτέλεσμα την μη περιοδικότητα στον κύκλο, πιο έντονη ροή και κηλίδες αίματος.
Αυτές οι αλλαγές δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι δεν μπορούμε να μείνουμε έγκυος.
Η εμμηνόπαυση ξεκινάει όταν έχει περάσει ένας χρόνος από την παύση της περιόδου.
Οι αλλαγές σε οποιαδήποτε ηλικία παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας προειδοποιώντας μας για σοβαρότερα προβλήματα και ενεργώντας σαν ένα βιολογικό ημερολόγιο που πρέπει να ακούμε προσεκτικά.