Περίοδος και άσκηση

Είναι αυτές οι μέρες του μήνα και νιώθεις τις αντοχές σου να σε εγκαταλείπουν. Παρόλο που οι πόνοι στη μέση, η ξαφνική ακμή, το πρήξιμο και η έλλειψη ενέργειας σε ταλαιπωρούν, είναι σημαντικό να αντισταθείς και να κάνεις κάτι.

Η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου και ειδικά το τρέξιμο μπορούν να σε βοηθήσουν ειδικά μια βδομάδα πριν την έλευση της περιόδου, τότε που νιώθεις πιο κουρασμένη και βαριά από ποτέ.

Το τρέξιμο και τα προγράμματα υψηλής έντασης μπορούν να σε απαλλάξουν από την κακή διάθεση και να νιώσεις καλύτερα και το σώμα σου πιο ενεργοποιημένο. Στην πρώτη φάση του κύκλου σου, οι ορμόνες σου κάνουν επανεκίννηση ετοιμάζοντας την επόμενη ωορρηξία. Τα οιστρογόνα αρχίζουν να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και αυτό εξηγεί την υψηλή συγκέντρωση ενέργειας και την αύξηση της λίμπιντο σου κατά τη διάρκεια αλλά και αμέσως μετά την περίοδο σου.

Και αν νιώθεις κακοδιάθετη και έχεις ενοχλήσεις, αυτό δεν αποτελεί δικιολογία στο να μην κάνεις κάτι για να αλλάξεις τη διάθεση σου και να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα σου. Έχει αποδειχτεί πως κατά τη διάρκεια της άσκησης, έστω και μισή ώρα, οι μύες του πυελικού εδάφους θερμαίνονται και χαλαρώνουν, προσφέροντας σου ανακούφιση από τον πόνο των σπασμών της περιόδου, συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της περιόδου.

Φυσικά, υπάρχουν και τα πιο ήπια προγράμματα άσκησης όπως η yoga που συντελούν με την σειρά τους στην μείωση των συμπτωμάτων για εσένα που ταλαιπωρείσαι από πολύ βαριά περίοδο ή πάσχεις από κάποιου είδους πάθηση.

Είναι σημαντικό να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες του σώματος σου καθόλη τη διάρκεια της περιόδου αλλά και να του προσφέρεις έξτρα βοήθεια και κίνητρα ώστε να το ενεργοποιήσεις, πιέζοντας σε να ασκηθείς ανάλογα με το πώς αισθάνεσαι.

Τι περιμένεις; Get your trainers!