Τι αποκαλύπτει ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος για τη γονιμότητά σας;

Η συχνότερη ερώτηση των γυναικολόγων στους ασθενείς τους είναι πότε είναι η πρώτη και η τελευταία μέρα της περιόδου τους.

Τι είναι ο εμμηνορροϊκός κύκλος;

Ο έμμηνος κύκλος είναι μια σειρά αλλαγών που υφίσταται το σώμα σας κάθε μήνα, όπου η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο και η μήτρα προετοιμάζεται για εγκυμοσύνη. Ο κύκλος μπορεί να χωριστεί σε δύο φάσεις: τη ωοθυλακική φάση και την ωχρινική φάση.

Η πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσης σας είναι η ημέρα 1 του κύκλου σας και η έναρξη της ωοθυλακικής φάσης. Η ωχρινική φάση ξεκινά μετά την ωορρηξία και συνεχίζεται μέχρι την έναρξη της επόμενης εμμήνου ρύσεως.

Έχει σημασία η διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου;

Η διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου καθορίζεται από τον αριθμό των ημερών από την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας έως την έναρξη της επόμενης εμμήνου ρύσεως. Η διάρκεια του κύκλου σας μπορεί να είναι ένας βασικός δείκτης για τις ορμονικές ανισορροπίες και για το εάν η ωορρηξία συμβαίνει ή όχι με προβλέψιμο τρόπο.

Κανονικός εμμηνορροϊκός κύκλος:

Ημέρες:

24 έως 35 ημέρες

Κύκλοι κανονικού μήκους υποδηλώνουν τακτική ωορρηξία και ότι όλες οι ορμόνες είναι ισορροπημένες για να υποστηρίζουν τη φυσική σύλληψη.

Σύντομος εμμηνορροϊκός κύκλος:

Ημέρες:

Λιγότερο από 24 ημέρες

Οι συντομευμένοι κύκλοι μπορεί να είναι ένδειξη ότι οι ωοθήκες περιέχουν λιγότερα ωάρια από τα αναμενόμενα.  Εναλλακτικά, ένας σύντομος κύκλος θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι η ωορρηξία δεν συμβαίνει. Εάν η εξέταση αίματος επιβεβαιώσει ότι συμβαίνει αυτό, η φυσική σύλληψη μπορεί να είναι πιο δύσκολη.

Μακρύς ή ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος:

Ημέρες:

Πάνω από 35 ημέρες

Οι μεγαλύτεροι κύκλοι είναι ένας δείκτης ότι η ωορρηξία δεν συμβαίνει ή τουλάχιστον όχι με κανονικό τρόπο που μπορεί να κάνει τη σύλληψη δύσκολη.

 

Όταν η εμμηνορροϊκή αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από 5-7 ημέρες:

Ημέρες:

Πάνω από 7 ημέρες

Η παρατεταμένη αιμορραγία  μπορεί να είναι σημάδι καθυστερημένης ή απουσίας ωορρηξίας. Εναλλακτικά, μπορεί να υπάρχει κάτι που διαταράσσει την επένδυση της μήτρας.

 

Τι γίνεται αν δεν έχω ποτέ έμμηνο ρύση;

Ημέρες:

Σπάνια ή Ποτέ

Είτε δεν συμβαίνει ωορρηξία είτε υπάρχει κάτι που εμποδίζει την εμμηνορροϊκή ροή αίματος. Η ασθενής θα δυσκολεύεται να συλλάβει φυσικά χωρίς παρέμβαση.

 

Εάν δεν έχετε κανονική μηνιαία έμμηνο ρύση, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που προσπαθείτε να συλλάβετε, θα πρέπει να αξιολογηθείτε από έναν ειδικό.