Περίοδος και περιβάλλον. Πόσο φυσική είναι η σχέση τους;

Μια γυναίκα είναι πιθανό να εμφανίσει περίοδο περίπου 450 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ως αποτέλεσμα, χρησιμοποιεί κάποιο προϊόν, συνήθως σερβιέτες ή ταμπόν, για περίπου 450 εβδομάδες.

Οι ειδικοί συνιστούν την αλλαγή τους κάθε τέσσερις με οκτώ ώρες την ημέρα. Κάνοντας  υπολογισμούς, με την προϋπόθεση πως κάθε περίοδος διαρκεί περίπου 5 ημέρες, αυτό σημαίνει πως μια γυναίκα θα χρησιμοποιήσει περισσότερα από 11.000 προϊόντα στη διάρκεια της ζωής της. Ένας αριθμός που πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο αν συνυπολογίσουμε και τα σερβιετάκια καθημερινής χρήσης.

Το 2018, πουλήθηκαν παγκοσμίως σχεδόν 18 δισεκατομμύρια τεμάχια ταμπόν.

Είναι αυταπόδεικτο ότι τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής αποτελούν σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο καθώς τα περισσότερα από αυτά αποτελούνται από 10% έως 90% συνθετικές ύλες.

Οι χρησιμοποιημένες σερβιέτες και τα ταμπόν οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής και εν συνεχεία συνεχίζουν το “ταξίδι” τους στο περιβάλλον με τα συνθετικά υλικά που  προέρχονται από αυτά να χρειάζονται δεκάδες έως εκατοντάδες χρόνια να αποσυντεθούν.

Τα τελευταία χρόνια που ζούμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, το ζήτημα της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος μπαίνει και στην καθημερινή μας ατζέντα. Το ενδιαφέρον για επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα ή προϊόντα με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυξάνεται διαρκώς.

Τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα όπως το κύπελλο περιόδου, οι υφασμάτινες σερβιέτες που πλένονται στο πλυντήριο ή τα εσώρουχα με τις ενσωματωμένες υφασμάτινες σερβιέτες αποτελούν οικολογικές λύσεις, μας “ξεβολεύουν” όμως από την ευκολία και την άνεση που παρέχουν οι αναλώσιμες σερβιέτες και τα ταμπόν.

Μια σοβαρή πρόταση για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος χωρίς να θυσιάζουμε την ευκολία της χρήσης, είναι οι βιολογικές σερβιέτες οι οποίες αποτελούνται από 100% βιολογικό βαμβάκι και στο κάλυμμά τους και στον πυρήνα τους.

Η παραγωγή του βιολογικού βαμβακιού δεν απαιτεί χημικά λιπάσματα που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα και τα φυτά έχουν λιγότερη ανάγκη από νερό απ’ ότι στις συμβατικές καλλιέργειες.

Οι βιολογικές σερβιέτες είναι κομποστοποιήσιμες και το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον είναι ελάχιστο σε σχέση με τις συνθετικές.

Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, κάνοντας την περίοδο σου πιο… πράσινη.